Drs. Peter Teunisse

Peter Teunisse is een zeer ervaren organisatieadviseur voor provincies, samenwerkingsverbanden en gemeenten. De afgelopen 30 jaar heeft Peter strategie-, organisatie- en bedrijfsvoeringadvies gegeven op bestuurlijk, concern-, directie- en managementniveau voor diverse beleidsvelden. Hij combineert een analytische brede blik voor strategie, processen en structuur met een zeer mensgerichte benadering. Hij begeleidt veel werksessies en conferenties voor bestuur, directie, management en medewerkers in publieke organisaties. Vanaf 1 mei 2021 startte hij adviesbureau TeunisseAdvies B.V. en is hij als Associate Consultant verbonden aan de groep Openbaar Bestuur van Berenschot.

Tot voor kort werkte Peter als Senior director bij PwC. Vanaf 1998 is hij verantwoordelijk geweest voor het organisatieadvies voor provincies en gemeenten binnen PwC NL en heeft hij vele projecten in Nederland, maar ook internationaal geleid. Sinds 2004 was hij lid van het core-team van het Local and Regional Governmentteam van PwC Global en heeft hij in dat verband veel internationale onderzoeken gedaan naar het succes van gemeenten en stedelijke regio’s. Hij is co-auteur van vele internationale PwC-publicaties zoals Cities of the Future, Cities of Opportunity, Making it happen, Seizing the day and the I Urban series.

Daarvoor werkte Peter sinds 1990 als organisatieadviseur Publieke Sector bij de VB Groep, onderdeel SPM en werd hij in 1996 benoemd tot partner.

 Ervaring

  • Organisatieontwikkeling en transformatie
  • Kwalitatieve en kwantitatieve organisatiedoorlichtingen
  • Optimalisering bedrijfsvoeringprocessen
  • Samenwerkingsprojecten binnen en tussen organisaties
  • Strategievorming en implementatie in gemeenten, provincies en regio’s en in triple-helix samenwerkingen

Ervaring in opdrachten (selectie recente projecten)

  • Advies op organisatie en bedrijfsvoeringvraagstukken in onder andere provincies Noord Brabant, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland en het IPO.
  • Organisatie- en bedrijfsvoeringadvies in grote gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Almere, Apeldoorn, Tilburg, Arnhem, Dordrecht etc.
  • Integraal advies op vorming en evaluatie van samenwerkingsverbanden, waaronder de Drechtsteden, De Connectie, ICT Rijk van Nijmegen, Stroomopwaarts, IPO en diverse omgevingsdiensten.
  • Onafhankelijke onderzoeken (Rekenkamer, College en Raad) in diverse gemeenten.
  • Benchmark- en kwantitatieve onderzoeken (internationaal en nationaal), waaronder middelenfuncties, klanttevredenheid, bestuurskracht, Urban DNA, Smart City indicators.
  • Vorming en evaluatie van regionale en stedelijke visie- en strategietrajecten in onder andere Regio Alkmaar, Amsterdam, Drechtsteden en een aantal internationale regio’s. Eindverantwoordelijk voor het strategisch document “Utrecht zit op goud, maar moet het wel verzilveren”
  • Ondersteuning van de triple-helix samenwerking, waaronder in EBU- en UDB-verband

Loopbaan

Mei 2021
Directeur TeunisseAdvies en Associate Consultant bij Berenschot
Uitvoeren van adviesopdrachten op het gebied van organisatieontwikkeling bedrijfsvoering, opgavegericht werken, en samenwerking tussen organisaties.

1998 – 2021 
Sr Director PricewaterhouseCoopers
Verantwoordelijk voor het organisatieadvies binnen PwC aan gemeenten, provincies en samenwerkingsverbanden. Eindverantwoordelijk voor de uitvoering van transformatieprojecten, doorlichtingen, onderzoeken bij lokale en regionale overheden.

2005-2017 
Core-teammember en één van de founding fathers van internationale PwC team Local and regional Government
Onderzoeken in diverse succesvolle stedelijke regio’s in de wereld. Co-auteur van vele internationale PwC-publicaties zoals Cities of the Future, Cities of Opportunity, Making it happen, Seizing the day and the I Urban series (samen met Euricur, onderdeel Erasmus Universiteit). Organisator van een aantal internationale conferenties.

1992-1997 
Bestuursacademie Zuid-Nederland

Parttime docent voor tweetal jaarlijks terugkerende cursussen Planning en Controlen Kwaliteitsaudits in overheidsorganisaties.

1990-1997 
Manager en vanaf 1996 Partner VB Groep, onderdeel SPM

In zijn eerste baan bij de VB groep focuste Peter zich op beleid en organisatie­vraagstukken van de ‘harde sector’ van de overheid (milieu, afval, openbare werken). Vanwege het succes van de organisatorische focus op de harde sector groeide de afdeling Beleid en Organisatie, waarvoor hij verantwoordelijk was, in zeer korte tijd tot een stevige groep van 15 organisatieadviseurs. In 1996 werd Peter benoemd tot Partner.
Zijn groep adviseerde rondom de vorming van regionale milieudiensten, verzelfstandigingen van afvaltaken en beheer openbare ruimte, optimalisering van de bedrijfsvoering en verbetering van de Planning en Control.

Opleiding

1998-2021
Diverse interne cursussen bij PricewaterhouseCoopers N.V. (1998-heden) op het terrein van consultancy skills, personal development, digitalisering, data analytics, digital leadership and design thinking, transformatie, programma- en projectmanagement.

2002-2004
MBA-modules, Strategy, Operations management en Marketing in de vorm van summer courses aan de Rotterdam School of Management.

1997-1998
Instituut Nederlandse Kwaliteit, Cursus Externe auditor (januari 1998), gecertificeerd INK auditor.

1988-1991
Doctoraalstudie (Master) Bestuurskundige Milieukunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, 1988-1990 voltijd, deel van 1991 in deeltijd (afstudeerdatum september 1991).

1984-1988
Hogeschool Midden Nederland, Utrecht 1984-1988 Lerarenopleiding scheikunde en aardrijkskunde (Bachelor).